Böcker

Böcker

måndag 6 januari 2014

Året som gått


Så då var 2013 slut sedan några dagar tillbaka. Det har på många sätt varit ett bra år på bloggen, med mycket bra böcker att skriva om. Till stor del var detta de fantastiska tegelstenarnas år: NOS4A2, Nyckeln, The Goldfinch – de fanns alla med när jag häromdagen utnämnde årets bästa böcker. Andra riktiga höjdpunkter som dock inte kvalar in i tegelstensfacket var The Ocean at the End of the Lane/Neil Gaiman, Don't Breathe a Word/Jennifer McMahon, Onda flickor/Alex Marwood, Illyria/Elizabeth Hand, Moon over Soho/Ben Aaronivitch, The Ghost Orchid/Carol Goodman och The White Devil/Justin Evans. Och det är bara för att nämna några som jag minns särskilt väl, men det finns många fler att välja på.

På bloggen har det varit en salig blandning av litterärt mörker, skräck, thrillers samt ett och annat monster som tittat fram emellanåt. Dystopier och postapokalyps har varit stort både om man ser till bokutgivningen under året och vad jag har skrivit om. Temat "Dags för dystopier" drog jag igång i slutet av sommaren och kom att innehålla både gamla klassiker och en hel del nya böcker. För det här är verkligen en genre som är på gång just nu. Wool, Drömgångare, Legend och Divergent/Insurgent är några exempel på böcker som kommit under året, men det finns många fler.

En hel del serier har jag också läst, i våras var det till och med en hel serievecka på bloggen. Bland annat har jag till slut gett mig i kast med the Walking Dead som jag dock tycker är ganska ojämn. Riktigt bra rakt igenom är däremot Locke & Key, där det kommer bli mycket spännande att läsa sista boken som förhoppningsvis kommer ut snart. Annars finns också några svenska böcker som verkligen kan rekommenderas, till exempel min favoritseriebjörns återkomst i Theos ockulta kuriositeter. Och så får vi inte glömma Berättelser från Engelsfors, seriealbumet som på ett så bra sätt fyller i en del luckor och ger nya vinklar på det som händer i Engelsforstrilogin (och där Mona Månstråle är helt underbar!).

Bloggen har dock inte bara innehållit bokrecensioner, utan också mycket annat. Förutom en mängd peppande inför kommande böcker och mer allmänna utgjutelser och boknörderier har jag deltagit i ett par temadagar: dels Fikitiviteters Jane Austen-dag i mars och Stephen King-helg i september, dels Bokbloggare mot rasism nu i december. Jag har också skrivit en del om mina besök på årets Swecon, Fantastika i oktober och Stockholms internationella seriefestival i april.

Läsutmaningar brukar jag säga att jag försöker hålla mig borta ifrån, men några blev det i alla fall. Tre på tre var väldigt lyckat, där jag läste på temat Ond bråd död. En utmaning som försvann helt var däremot Tusen och en natt, som varken jag eller någon annan jag verkar ha genomfört (jag har i alla fall inte sett några inlägg, men jag kanske har missat dem?). Som en slags kompensation gjorde jag med mycket gott resultat kaosutmaningen i efterhand, dvs kollade om jag hade läst böcker som passade in på de 35 uppgifter som man skulle klara av i utmaningen.

I januari hade jag någon slags idé om att för en gångs skull räkna hur mycket jag läste, och det skulle ske via Goodreads. Målet var att det skulle bli inte mindre än 150 böcker lästa, vilket nog är rätt normalt för min del. Jag läser fort, mycket och vid alla tillfällen som ges. Däremot är jag usel på att skriva upp vad jag läser, så givetvis tappade jag räkningen någon gång under sommaren (och hade inte varit särskilt noga även tidigare). Till viss del går det att rekonstruera vad jag läst utifrån vad jag skrivit om för böcker här på bloggen, men jag vet att långtifrån allt blivit recenserat. Jag vet alltså inte exakt hur många böcker det blev, men nöjer mig med att det var många och att ett stort antal av dem var riktigt, riktigt läsvärda. Det är ju det viktigaste, eller hur? Eller är det så att flest böcker vinner? (Jo, så är det.)

Och det här var bara litet korta nedslag i vad bloggen innehållit under 2013. Nu är det 2014 istället, vad nu det innebär. Förhoppningsvis blir det mycket bra böcker, men så vill jag ju alltid att det skall vara!

3 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg! Önskar jag kunde läsa i din takt. Det kan jag nog aldrig... Men jag kommer nog upp lite i år! =)

    SvaraRadera
  2. Inget dåligt bokår alls skulle jag säga!!

    SvaraRadera
  3. Men vilka fantastiska böcker!! Och hur i hela friden hinner du med 150 stycken? Jag läser fort men tiden räcker liksom inte till för mig. Jag är väldigt imponerad!

    SvaraRadera