Böcker

Böcker

söndag 26 januari 2014

Cornelia Read forever and ever

En del böcker kastar jag mig över omedelbart, andra vill jag spara till speciella tillfällen när jag vet att de kommer att passa som bäst att läsa. Cornelia Reads böcker tillhör den senare kategorin, där jag haft två stycken liggande på lager för att verkligen kunna njuta av i lugn och ro på min semester. Och det blev precis så bra som jag hade hoppats.

The Crazy School är den andra boken om Madeline Dare, och det är sannerligen ett kärt återseende. Alltid lika svartsynt, slagfärdig och ständigt ströende populärkulturella referenser omkring sig är hon en sådan där litterär figur som man verkligen skulle vilja fanns på riktigt. Men att få tillfälle att hänga med henne i ännu en bok är the next best thing, även om hon liksom i A Field of Darkness råkar ut för en hel del inte direkt trevliga saker. Den här gången har Maddie och maken Dean flyttat till en liten småstad i Massachusetts där hon tagit jobb som lärare på en internatskola för problemungdomar. Det är ett ställe med en ideologisk grundsyn av närmast sektartad natur, i vilket hård disciplin och strikta regler är en viktig del. Även lärarna omfattas av till exempel förbud mot att dricka kaffe och att röka, vilket den svårt koffeinberoende Maddie har svårt att förlika sig med. Men det visar sig snart att det finns problem på skolan av en mer allvarlig natur, och som också är riktigt farliga för den som försöker rätta till dem.

The Crazy School är både riktigt spännande och underhållande på bästa sätt. Inse att till och med en rejäl kräksjukeepisod skildras så att det bara är en njutning att läsa (eller nja, det där framstår verkligen som hemskt för de stackare i boken som drabbas...). Maddie är visserligen litet stukad efter de hemska händelser som hon var med om i den förra boken, men är ändå sig lik. Några nya trevliga bekantskaper får vi, till exempel en viss advokat som inte kommer från Samoa (hehe), liksom några av eleverna som Maddie undervisar.

Och det bästa av allt är att det finns två böcker till, för jag kommer definitivt vilja läsa mer av Cornelia Read. Bring it on!

2 kommentarer:

 1. "The Sisyfos of puke" <3

  Jag hetsläste ju de två senaste strax före jul och håller nu på och stalkar Cornelia Read i diverse sociala medier för att försöka få någon rätsida i när Maddie nummer fem kommer. Nästa år verkar det som. Längtar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, hon kan verkligen uttryckta sig! :) Låter lovande att det finns en till bok på gång, även om det känns långt att vänta tills nästa år... Nåväl, jag har fyran kvar att läsa i alla fall.

   Radera