Böcker

Böcker

lördag 18 januari 2014

All Souls, del tre

Jag har inte exakt koll på statistiken när det gäller besökare på bloggen, men jag brukar hålla ett öga på vad det är för googlingar som gör att man hamnar här. Litet grann för att det kan vara komiskt att se vissa väldigt konstiga sökningar som gjort att folk trillat in (t.ex. "kan spöken följa en från barndomen?" – en lätt oroande fråga som jag dock inte har något svar på...).

En sak som framgår väldigt tydligt är vad som är allra vanligast: sökningar om Deborah Harkness. Lätt hjärtskärande är de ständiga "Deborah Harkness fortsättning på svenska" (sorry, som jag skrivit om tidigare ser det inte ut bli någon). Men intresset verkar också vara stort för slutet av trilogin, där A Discovery of Witches (Alla själars natt) och Shadow of Night kommer följas av The Book of Life. Enligt var som sagts är 15 juli det datum då man kommer kunna lägga sina ivriga små tassar på den sista tegelstenen av de tre.

Jag har tidigare skrivit om omslagen till Deborah Harkness böcker och konstaterat att de skiljer sig åt väldigt mycket mellan utgåvor i olika länder. Ifråga om The Book of Life är det uppenbart att detta fortsätter, för nu finns bilder på de engelskspråkiga utgåvornas omslag och som framgår är de verkligen inte lika. Det gröna omslaget är den amerikanska utgåvan och det vita den engelska/australiska m.m. Jag tycker väl inte att någon av dem är klockrena, den amerikanska är rätt rörig och den engelska känner jag någon slags instinktiv motvilja mot. Det är helt gräsligt, inte sant?


Nåväl, det är ju innehållet som räknas och där hoppas jag på en bra upplösning på det hela. Jag tyckte mycket om Shadow of Night, även om jag förstått att den inte gick hem hos alla läsare, och nu undrar jag verkligen vad som väntar i den sista boken. Den som är riktigt nyfiken kan läsa ett kort-kort utdrag hos USA Today, där inte mycket egentligen framgår men som sätter stämningen på ett lovande sätt.
 

3 kommentarer:

 1. Den gröna är rätt rörig, men den känns åtminstone som att den passar tematiskt ihop med de andra omslagen. Den vita är obegriplig. Känns helt och hållet fel för genren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår inte vad förlaget tänker på. Inte en chans att jag besudlar min bokhylla med en så ful bok, liksom... :)

   Radera
 2. Håller med er, tänker dock på DNA och blod när jag ser den, och då passar det ihop med Mathews forskning, och det faktum att det kryllar av vampyrer.
  Hade gärna sett en fortsättning på svenska, men i brist på annat få man ligga där i sängen med engelskt uppslagsverk i mobilen och känna sig som om man precis lärt sig läsa (1500-tals engelska och beskrivningar av 1500-tals fenomen är inte ens lätta på svenska). Roligt att det finns så många som gillar den :)

  SvaraRadera