Böcker

Böcker

söndag 1 december 2013

NovembersammanfattningNovember har varit de hett efterlängtade tegelstenarnas stora månad. De där som det väntats och längtats och peppats i evigheter inför, och som bägge två levererade på en nivå som jag knappast vågat hoppas. Donna Tartts The Goldfinch var en helt massiv läsupplevelse, det är en bok som verkligen tar plats och kräver att man lägger ned tid på den. Och det är sååå värt det! Nyckeln, sista delen i trilogin om Engelsfors, är ungefär lika tjock som The Goldfinch, men är trots det snarare en bok att läsa i en sittning – den går inte att släppa när man väl har börjat.

På något sätt framstår månadens andra böcker som rätt bleka i jämförelse med de här två giganterna, både när man ser till omfång och det bestående intrycket av läsningen. Ändå har jag läst flera riktigt bra saker utöver dem. Yrsa Sigurdardottirs nya bok Ödemark visade sig vara spännande vinterskräck förlagd till Grönland, medan Carrie Ryans novellsamling The dead and empty world var ett kärt återseende av den postapokalyptiska värld som förefaller bli allt mörkare för varje gång hon skriver om den.

Två thrillers av bästa sort är Sharp Objects av Gillain Flynn och Darkness, my old friend av Lisa Unger, vilka också var de sista två böckerna för mig i höstens Tre på tre-utmaning med temat Ond bråd död. En bok som däremot gjorde mig besviken var The Dream Thieves, Maggie Stiefvaters uppföljare till The Raven Boys.

Litet serieläsning hanns också med under november: del sju och åtta av The Walking Dead som jag tyckte var både bra zombieaction och bottennapp. X files: 30 days of night fick Arkiv X-abstinensen att göra sig påmind. Vinterskräck var det i den boken också och det är ju passande nu när vi kommit in i december. Med det börjar julen också närma sig, något som dock inte kommer märkas av så värst mycket här på bloggen. Någon hundra procent julfri zon blir kan jag inte utlova, men nästintill blir det nog. Jul kan vara trevligt, men jag föredrar att det hela håller sig på en lagom nivå. För min del är det bästa med julen alltid att det blir många lediga dagar när jag hinner läsa böcker, vilket också betyder att det med all säkerhet kommer finnas mycket att blogga om.

2 kommentarer:

  1. Har verkligen hört olika åsikter om Maggie Stiefvaters böcker. Har dock inte läst nåt av henne själv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, har också sett mycket varierande åsikter om hennes böcker. T.ex. på Goodreads verkar alla anse att Dream Thieves är helt underbar, jag tycker inte att det känns som samma bok när jag läser vad många andra skrivit om den... Men man får väl bilda sig en egen uppfattning och de som gillar böckerna är uppenbarligen väldigt nöjda!

      Radera