Böcker

Böcker

måndag 16 december 2013

Legend

Lyssna på det här: Legend av Marie Lu är en YA-dystopi som utspelas sig i ett framtida totalitärt samhälle där alla ungdomar vid en viss ålder får genomgå ett prov som bestämmer deras framtid. Utifrån det delas de upp i olika grupper i samhället eller, om de misslyckas, så stöts de ut och får leva i misär på gatorna. Känns det som något vi hört förut? Ja, verkligen – inte minst är det samma upplägg som i till exempel Veronica Roths Divergent. Men är det bra då? Ja, absolut! Legend är en spännande bladvändare och känns som en av de bättre böckerna i den här för tillfället så populära dystopi-genren.

På sätt och vis är det synd att den här boken kommer ut efter just Divergent, för om man skall välja mellan de två tycker jag att Legend är mycket bättre. Den är inte lika rörig och känns mer välskriven och genomtänkt i sitt upplägg. Något som jag kan tycka är synd är dock att författaren går i fällan att göra två huvudpersoner som naturligtvis är både otroligt vackra, extremt starka och smidiga och på något sätt ofelbara. Just det där blir väldigt klyschigt, vilket är tråkigt eftersom huvudpersonerna på många andra sätt är lätta att tycka om och engagera sig i.

Till skillnad från Divergent fokuserar inte Legend på proven som ungdomarna skall genomgå, utan de är redan passerade när boken tar sin början. Den ena huvudpersonen Day misslyckades helt och har tvingats fly undan de hemska arbetsläger han trodde väntade honom. Att han klarat sig så dåligt på proven är faktiskt rätt konstigt eftersom han verkar vara en rätt begåvad kille, men det gjorde han. Kontrasten är stor mot June, den andra huvudpersonen, som fått toppresultat och efter det genomgått en fin utbildning med höga betyg. Trots att de lever så olika liv korsas deras vägar och bägge kommer att inse att den diktaturstat de lever i döljer fler hemligheter än de kunnat ana. Det finns i det här inte bara den förutsägbara Romeo och Julia-historien, utan faktiskt också en klassdimension som kanske i kommande böcker kan få utvecklas ännu mer. För visst är det här första delen i trilogi, naturligtvis. No surprise, den här sortens böcker kommer tydligen alltid i tretal. Men jag kan absolut tänka mig att läsa vidare, för när boken är slut vill man verkligen veta hur det kommer att gå för June och Day.

Recensionsexemplar från Modernista.

4 kommentarer:

 1. Har inte hunnit läsa den men nog verkar den ha vissa likheter med Lois Lowrys "Den utvalde" från 90-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det finns en hel del likheter! Med många andra böcker också, men det är hur som helst en ganska bra bok. Gillar man den här sortens dystopier är det ett bra val.

   Radera
 2. Okej, måste läsa snarast!

  SvaraRadera