Böcker

Böcker

onsdag 7 november 2012

Mitt så kallade odöda liv

Det här med att vara en tonåring för evigt, det framställs i Twilight som något underbart. I själva verket vore det ju verkligen inte roligt att förbli i den åldern för all framtid, eller att förvandlas till en vampyr för den delen. Nina, huvudpersonen i The Reformed Vampire Support Group av Catherine Jinks, är mycket väl medveten om det här, för hon är nämligen en för alltid 15-årig vampyr. Eller i själva verket är hon 51 år gammal, för det är bara till det yttre som hon förblivit tonåring. Hon vet också bättre än någon annat att vampyrer aldrig är lika häftiga som i böcker och på film, där de är supersnygga, smala och urstarka. Nina är visserligen smal, men inte på något vacker sätt utan snarare så där att strumpbyxorna alltid korvar sig kring vaderna.

Superkänslig mot ljus, ständiga hälsoproblem, med jättefult hår eftersom frisörbesök är uteslutna och på alla sätt helt oförmögen att leva ett vanligt liv bor Nina fortfarande hemma hos sin gamla mamma. Hon tillbringar all tid med att titta på tv och att skriva vampyrböcker om den lika starka som vackra vampyren Zadia Bloodstone (smart sätt att försörja sig på för en vampyr, inte sant?). De enda gångerna hon tar sig ut är för att träffa andra vampyrer i en terapigrupp som håller möten varje vecka. Deras enformiga och tråkiga liv har sett likadant ut i flera decennier, så vid det här laget är de väldigt välbekanta med alla problem som gruppens medlemmar har i sina liv. Men så en dag försvinner en av gruppens medlemmar. Inte någon trevlig person, men ändå. Rädslan sprider sig i gruppen när de förstår att det finns en slayer, någon som inte bara fått reda på att vampyrer existerar utan också bestämt sig för att jaga och döda dem. Utan att veta hur de skall bryta sin handlingsförlamning inser vampyrerna att de på något sätt måste ta tag i det här problemet, annars innebär det slutet för dem alla.

The Reformed Vampire Support Group är en uppfriskande annorlunda vampyrhistoria. Författaren har tagit fasta på allt det som skulle kunna ses som problematiskt med att vara vampyr, och då blir de både ganska ynkliga och komiska figurer. Visst kan man många gånger tycka att Nina och de andra måste rycka upp sig och inte bara tveka inför allting hela tiden, men utan att avslöja för mycket är det just detta som boken handlar om. Det här är en bok som kan rekommenderas för alla som vill ha en underhållande motvikt till alla romantiska supervampyrer som befolkar så många andra böcker. Som Nina själv säger: "Vampires are meant to be so glamourous and powerful, but I'm here to inform you that being a vampire is nothing like that. Not one bit. On the contrary, it's like being stuck indoors with the flu watching daytime television, for ever and ever."

4 kommentarer:

 1. åh, jag blev toksugen på att läsa denna bok nu! genast! du skriver så himla bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Och boken kan rekommenderas, den var ett rolig och annorlunda grepp när det gäller vampyrer!

   Radera
 2. Det här låter ungefär hur charmigt som helst. Särskilt då jag hör till de som verkligen tröttnat på de romantiska supervampyrerna. *lägger till på att-läsa-listan*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var otroligt uppfriskande att läsa om sjukliga, misslyckade och fula vampyrer :) Verkligen en rolig motvikt mot de gamla vanliga Edward-typerna!

   Radera