Böcker

Böcker

lördag 17 november 2012

Lyssna på en vampyrklassiker

Radioteatern gjorde för ett par år sedan en version av vampyrklassikern Carmilla, som P1 nu sänder i repris. Åtminstone för en tid kan man lyssna till den här uppsättningen via Sveriges radios hemsida, men vill man göra det riktigt enkelt för sig klickar man bara nedan för att komma direkt till programmet.

Carmilla av J. Sheridan LeFanu är verkligen en klassiker i ordets rätta bemärkelse. Som vampyrroman tillhör den de allra äldsta i genren, den kom ut redan 1872. Det är en gotisk skräckberättelse fylld med förfallna kyrkogårdar, mystiska dödsfall och skrämmande varelser som dyker upp i sovrummet på natten. Så där väldigt otäckt blir det aldrig, men stämningsfull så det räcker är boken i alla fall.

Och det kan bara konstateras att Radioteatern verkar satsa på vampyrer just nu, för alldeles nyligen sände de en dramatisering av Dracula (vilken man också kan hitta via SR:s hemsida). Jag tycker för egen del att de här radiouppsättningarna blir litet väl teatraliska, ibland blir det bara komiskt när skådespelarna skall föreställa fyllda av fasa inför de fruktansvärda vampyrerna. Fast just därför kan det vara rätt kul att lyssna på...

Lyssna: Carmilla

4 kommentarer:

 1. Jag började lyssna på Carmilla men tröttnade ganska snart. Jag har lite svårt för svensk teater. Men det finns några filmatiseringar som skulle vara kul att se, bl.a. en dansk stumfilm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag förstår vad du menar. Visst finns det många usla vampyrfilmer, men de här klassikerna har det också gjorts en hel del bra filmatiseringar av. Och jag föredrar verkligen filmerna framför radiopjäserna... :)

   Radera
 2. Takk for tipset! Har forsøkt å komme meg gjennom boken et par ganger, men språket blir for gammelmodig. Kjekt å høre en dramatisert versjon. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 1800-talsromaner kan ju kännas litet jobbiga om man inte är van vid gammalt språk. Upplägget är ju också ofta litet annorlunda än i moderna böcker, mer omständligt. Då är en dramatisering en bra genväg!

   Radera