Skuggornas bibliotek är en bokblogg med fokus på litterärt mörker av allehanda slag.
Böcker
torsdag 26 juni 2014
Höstens böcker
Nu börjar jag min sommarsemester och på sätt och vis känns det rätt avlägset att då fundera över böcker som kommer ut i höst. För även om jag verkligen gillar hösten som årstid skall det bli otroligt skönt att vara ledig ett tag. Men ändå, Svensk bokhandels katalog över höstens bokutgivning har kommit och där finns en hel del att peppa inför. Så det blir nog inte så dumt när hösten kommer i alla fall.
Något jag kan konstatera är att det som för min del framför allt känns intressant är ett antal böcker som kommer i svensk översättning, mycket mer än det som skrivits på svenska. I vissa fall rör det sig faktiskt om böcker som jag kanske i slutändan kommer att läsa på engelska, men det återstår att se.
En annan tydlig sak är att Modernista mer och mer framträder som mitt stora favoritförlag när det gäller svenska böcker. Deras kommande utgivning under hösten ger helt enkelt ett galet starkt intryck. Bland annat finns antal thrillers, som Gillan Flynns Vassa föremål (Sharp Objects) och Alex Marwoods Hyreshuset (The Killer next Door). Dessutom får vi fortsättningen på Mo Hayders Walking Man-serie med Hud (Skin) och En mörk och förvriden flod (A Dark and Twisted Tide), som är Sharon Boltons fjärde bok om Lacey Flint. Men Modernista är inte bara thrillers, även om de verkligen hittat lovande titlar där (det kommer fler än de jag nämner här). Champion av Marie Lu är tredje delen i dystopiserien som började med Legend, medan Outtalat (Unspoken) av Sarah Brennan enligt beskrivningen är åt det gotiskt-mystiska hållet.
Hos andra förlag finns också en del böcker som verkar läsvärda, bland annat tunga namn som Joyce Carol Oates med Karthago (Carthage) och Stephen King med Väckelse (Revival). Den sistnämnda kommer uppenbarligen ut på svenska nästan samma dag som den engelska originalutgåvan. Bland böcker som jag redan har läst på engelska finns Sex år (Six years) av Harlan Coben, en riktigt bra thriller. En bok att lägga märke till är Vinterfolket (Winter People) av Jennifer McMahon, vilket väl är den första av denna #boblmaf-favorit som översätts till svenska? I död och lust är det kanske väl käcka namnet på en ny deckare av Elizabeth Haynes. Jag är litet osäker på vad den engelska titeln är, kanske är det hennes senaste Under a Silent Moon.
Men några böcker på svenska måste jag väl ändå ha fastnat för? Jo, ett par stycken. Framför allt ser jag fram emot Carl-Michael Edenborgs Alkemistens dotter. 1700-tal och alkemi är ju verkligen hemmaplan för honom (hans avhandling handlade om det), dessutom verkar det finnas rejält med mystik och spänning i boken. Liknande fast ändå inte är Gabriella Håkanssons fortsättning på Aldermans arvinge, med titeln Kättarnas tempel. Mystik och 1800-tal verkar det bli i den i alla fall.
Det går alltså att se fram emot en bokhöst som verkar bli riktigt bra, för utöver detta kommer givetvis också den engelska utgivningen där det finns en del intressanta titlar. Om det finns något med total OMG-faktor återstå att se, i nuläget kan jag dock ana vissa möjligheter till sådant. Men mer om det en annan dag!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag har världens högsta att-läsa-hög här hemma inför sommaren så jag hoppas att hösten tar lång tid på sig att komma ;). Men det låter som några riktigt intressanta böcker som nu nämner. Jag får skriva upp dem tills vidare och hoppas på att jag faktiskt hinner igenom större delen av sommarläsningen (kan inte bara köpa ich köpa, nu måste jag också läsa!).
SvaraRaderaBrist på böcker att läsa har verkligen inte jag heller... :) Så en lååång sommar hoppas jag också på!
RaderaKan inte annat än hålla med om Modernista, lite dumt att jag inte själv nämnde dem i mitt höstboksinlägg eftersom jag redan läst de flesta av böckerna på originalspråk, men definitivt bra böcker de kapat till sin utgivning! Skoj!
SvaraRadera