Böcker

Böcker

måndag 9 juni 2014

Arkiv X säsong 10 igen

När Arkiv X-abstinensen slår till är ett sätt att försöka stilla den att läsa serieversionen av säsong 10, där nu den andra delen nyligen kommit ut. Visserligen är jag litet kluven inför det här med fortsättningar på nedlagda tv-serier både rent allmänt och i synnerhet vad gäller Arkiv X. När den lades ned efter nio säsonger kändes det väl inte direkt för tidigt, utan snarare som att den nog hade fått gå ett par år för länge. Men i alla fall, nu har ändå en fortsättning i serieversion börjat ges ut och den är inte helt utan poänger. Där tv-serien under de senare säsongerna försökte ta handlingen vidare, bland annat genom att introducera nya huvudpersoner, gör serieboksversionen tvärtom. Här är det återigen Mulder och Scully som står i fokus och handlingen knyter på många sätt an till tv-seriens första säsonger.

Säsong 10 utspelar sig dock rent kronologiskt efter både alla tv-seriesäsongerna och filmen I want to believe som kom efteråt. Kanske går det att läsa serieböckerna utan att ha koll på tv-serien, men i sådana fall är det mycket som inte går att förstå. Det här är ett sätt att locka oss som bara vill ha mer, inte att fånga in nya personer som inte känner till alla de komplicerade intrigerna från nio år av tv-serie. I alla fall, i volym 1 drogs Mulder och Scully in i saker som knöt an till deras tid som FBI-agenter, och de tvingades inse att det där inte var något som de kunde lämna bakom sig. I volym 2 är de tillbaka igen på FBI och under en ny chef får de i uppdrag att starta upp arbetet med x-files igen. Problemet är givetvis att det många sådana fall de senaste åren bara blivit liggande i dammiga högar, utan att någon brytt sig om dem. Inte en helt idealisk situation, särskilt inte som deras nya chef kräver mätbara resultat.

Tillbaka på FBI betyder att volym 2 till stor del handlar om "veckans monster-fall" och inte innehåller så mycket av den längre mer övergripande handlingen. Det gör att den här volymen framstår som svagare än sin föregångare, inte minst därför att det kortare serieformatet hastar fram litet väl snabbt mellan olika fall. Men samtidigt finns det en hel del att gilla. Det finns många sidospår som anknyter till viktiga inslag i tv-serien och en del löften om nya saker. Till exempel gäller det Mulders tidiga år inom x-files (före Scully alltså) och visst låter det som något som gör att även nästa volym bara måste läsas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar