Böcker

Böcker

tisdag 17 juli 2012

Höstrusk under semestern

Regnrusk och höstmörker kanske inte är det man längtar mest efter så här mitt i sommaren, men gjort på rätt sätt kan det ändå fungera riktigt bra. Döden på en blek häst av Amanda Hellberg har allt som krävs för perfekt läsning i hängmattan: spännande, skrämmande och underbara miljöer, samtidigt som den är ganska lättläst och inte alltför krävande.

Bokens huvudperson Maja Grå flyttar till Oxford för att gå en konstkurs, samtidigt som hennes mamma hittas död efter att ha varit försvunnen i många år. Maja kommer till England för att få en nystart i livet, men det visar sig inte vara så enkelt. Det förflutna börjar snart göra sig påmint på de mest skrämmande sätt och Maja inser att både levande och döda döljer hemligheter som bara hon kan avslöja.

Handlingen innehåller en del inkonsekvenser och saker som man verkligen kan ifrågasätta. Man kan till exempel undra varför Maja skall gå på en konstkurs när hon verkar ha mycket begränsade kunskaper inom det konstnärliga området och knappt vågar visa det hon gjort för någon annan. Om jag fick vara studievägledare skulle jag rekommendera henne att börja med en sommarkurs på en folkhögskola istället. Men det finns ingen anledning att haka upp sig på sådana detaljer, för alla småfel förlåter man gärna när boken ändå är så trevlig läsning. Det finns all anledning att kolla upp de två andra böckerna om Maja Grå: Styggelsen och Tistelblomman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar