Böcker

Böcker

onsdag 23 maj 2012

En tegelsten med häxor och vampyrer


Alla själars natt (i original A Discovery of Witches) av Deborah Harkness handlar om Diana Bishop, en amerikansk vetenskapshistoriker som när boken börjar fått tillfälle att forska i Oxford. I Bodleian Library stöter hon på ett märkligt gammalt dokument som hon själv inte inser betydelsen av, men hennes upptäckt drar till sig de mest skumma individer. Diana kommer från en släkt med häxor, men vill inte kännas vid detta arv – hon ser sig först och främst som en forskare. Det mystiska dokumentet gör dock att såväl andra häxor som vampyrer och demoner börjar lägga sig i hennes liv, och långt ifrån alla har fredliga avsikter. Det är inte lätt att veta vem som är vän eller fiende och en figur som gör Diana särskilt osäker är vampyren Matthew Clairmont. Häxor och vampyrer får i deras värld egentligen inte alls ha med varandra att göra, men trots det dras Diana och Matthew till varandra.

Det här är en rejäl tegelsten till bok, nästan 700 sidor med vampyrer, häxor och demoner. Gillar man gamla bibliotek, mystiska dokument och slott som bebos av uråldriga vampyrer kommer man att tycka om den. En regnig dag behöver man bara en skön fåtölj, många koppar te och en sådan här bok som räcker länge, länge. Alla vampyrerna är kanske inte lika trevliga, men Matthew är så mycket gentlemannavampyr som det bara är möjligt utan att det för den sakens skull slår över i alltför sliskig romantik.  

Jag vet att vissa tycker att Alla själars natt blir alltför långdragen, men om man som jag läser fort och mycket är det rätt trevligt med en bok som inte tar slut på en gång. För min del hade den gärna fått vara dubbelt så lång…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar