Böcker

Böcker

tisdag 11 mars 2014

Tema hemsökta hus"... and whatever walked there, walked alone." 

Trots att det där citatet från The Haunting of Hill House är väldigt kort passar det ändå bra för att sätta stämningen för veckans tema från Boktimmen, som denna gång är hemsökta hus. Som alla trogna läsare av den här bloggen vet är just hemsökta hus något som ofta figurerar i de böcker som omskrivs här. För det finns ju så många bra böcker som innehåller hus av ett slag som man väl aldrig frivilligt skulle vilja sätta minsta lilla fot i.

En riktigt klassiker som jag älskade redan som liten är Oscar Wildes Spöket på Canterville, en både väldigt humoristisk och ganska sorglig gotisk skräckhistoria. Även den redan omnämnda The Haunting of Hill House av Shirley Jackson är en klassiker som jag halvt skrämde livet ur mig med när jag läste den för första gången. Stämningsfull, otäck och bland de bättre i sitt slag är också The Woman in Black av Susan Hill, som ju dessutom nyligen kom ut på svenska.

Det har dock också kommit ett flertal hemsökta husskildringar på senare år som varit riktigt läsvärda, om än med varierande skrämselgrad. En av Carol Goodmans bättre böcker (och då är det bra på allvar!) är The Ghost Orchid, om ett författarretreat beläget i mycket speciella omgivningar. Två andra författare som verkligen kommit att specialisera sig inom hemsökta hus-temat är Simone St James och Wendy Webb, och särskilt den förstnämnda av dem har kommit att bli en riktigt favorit för min del. Hennes böcker utspelar sig i England på 1920-talet och skildrar stillsam engelsk landsbygd med gruvliga hemligheter på ett sådant sätt att det blir total nagelbitarläsning. Läs The Haunting of Maddy Clare och An Inquiry into Love and Death – eller hennes nya Silence for the Dead som kommer i april och som jag hoppas mycket på.

Och så får vi ju inte glömma Locke & Key, Joe Hills serieböcker som bara är sååå bra. De utspelar sig i ett hus som både är hemsökt, dödligt farligt och verkligen mystiskt på alla vis. Precis som hos många andra författare handlar det här om ett hus som på sitt eget sätt är både fascinerande, säreget och ganska vackert. Visst skulle man vilja se det på riktigt, men bosätta sig eller ens sova över ... nej, det är nog ingenting att rekommendera...

10 kommentarer:

 1. Imponerande kunskap om hemsökta hus, du gör verkligen skäl för ditt namn! Jag tackar för dessa fina tips, känner att jag har en hel del intressanta tips att ta av nu ifall jag vågar mig på en kuslig läsning ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra böcker, men nog inget för den som är litet rädd av sig ... :)

   Radera
 2. O, så många boktips. Gillar spökhistorier men har läst alldeles för få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väldigt mycket att välja på, jag hade kunnat ta med många fler böcker...

   Radera
 3. Locke & Key förstås! Jag ska snart köpa del 3, jag försöker dra ut på nöjet ...:)

  SvaraRadera
 4. Intressant tema. Jag är lite av ett fan av skräckgenren och jag föredrar ofta så kallad klassisk skräck framför modern sådan, där ofta spöken och hemsökta hus florerar.

  En av mina favoriter är Evig natt av Michelle Paver. Den bockar verkligen av varenda punkt på min lista över vad jag önskar av en skräckroman. Dock behandlar den en hemsökt plats mer än ett hemsökt hus.

  SvaraRadera
 5. Märker att jag läser alldeles för lite spökhistorier.

  SvaraRadera
 6. Bästa temat i hela världen :D Själv ska jag ge mig på Hell House snart om jag vågar. Den har jag hört ska vara fantastiskt otäck också. Sen har jag redan läst (och recenserat men nu blev jag osäker på om jag fick det...fick dock inget rec.datum...de sa bara här, läs och recensera gärna så det gjorde jag), Silence for the Dead. Som är väldans bra. Mycket mörkare än de andra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Äsch! Jag blev så stressad nu att jag tog bort recensionen. Upptäckta att jag sett helt fel publicerings datum på boken. Surt! Den kommer upp igen när det är dags. Men den är fantastisk!

   Radera