Böcker

Böcker

lördag 5 juli 2014

Vampyrer är inte snälla längre

Visst är det väl inte bara jag som blivit så trött på mesiga Twilight-vampyrer att vi nästan velat avsvära oss hela genren för gott? Minns till exempel mitt inlägg från i höstas om att det inte längre gavs ut några intressanta vampyrböcker längre, eller i alla fall att den stora nätbokhandelns dator inte kunde förmå sig att tipsa om en endaste sådan bok.

Att döma av ett par nya trailers är det dock uppenbart att vampyrerna på film och tv numera både har ambitionen att vara skrämmande och faktiskt är monster på riktigt (eller i alla fall mer av monster...). Det här är inga blodsugare småflickor vill hålla i handen, om ni förstår vad jag menar. Om det är bättre, det är för tidigt att svara på. Uppenbart är dock att vampyrerna inte har spelat ut sin roll, hur uttjatade man än hade kunna tro att de skulle vara. 

En ny film med premiär i höst är Dracula Untold, där Luke Evans spelar Vlad Tepes, alltså den riktigte Dracula, i en version som dock inte verkar ha några ambitioner att vara historiskt korrekt. Trailern är väl kanske inte så väldigt imponerande, men håll med om att postern för filmen är stämningsfull så det räcker! En tv-serie med vampyrer är också på gång, nämligen The Strain. Den bygger på Guillermo Del Toros och Chuck Hogans roman och är väl liksom boken helt befriad från stiliga hjärtekrossare till blodsugare. I Dracula Untold är det meningen att Dracula själv ska någon sorts hjälte, även om han av trailern att döma tappar förmågan att attrahera damerna i och med sin förvandling (den blonda damen som ska föreställa hans hustru ser inte så nöjd ut). 
The Strain var jag inte så förtjust i när den kom i bokform, det återstår att se vad tv-serien går för. Till SFX säger en av seriens producenter att "the idea here that was embedded in the book was about completely subverting the vampire genre. It was thinking of vampires not as brooding, romantic creatures but horribly opportunistic, parasitic creatures." Fast låter inte det där precis som något den som inte läst/sett särskilt mycket om vampyrer skulle säga? För den vinkeln på vampyrer är inte direkt nydanande, utan har gjorts många gånger förut. Visst kan det vara bra ändå, men styrkan ligger inte i att det är något nytt och oprövat.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst de första två ur The strain trilogin och gillade dem, nu har jag fått tag på tredje så ska bli spännande att se hur det slutar och ser fram emot tv-serien :)

    SvaraRadera
  2. Dracula är alltid Dracula. Måste ses.

    SvaraRadera