Böcker

Böcker

onsdag 30 juli 2014

Half a King

Prins Yarvi är visserligen yngste son till kungen av Gettland, men tanken på att han själv skulle hamna på tronen känns väldigt avlägsen för honom. Detta inte minst för att han inte är någon krigartyp, som hans far och äldre bror. Med bara en fungerande hand (den andra är missbildad) har Yarvi svårt att klara av svärd och sköld, så att delta i strid vore inte någon särskilt bra idé. Ändå är det där han han plötsligt befinner sig, för Half a King börjar med att hans far och brodern blir dödade. Helt plötsligt är han inte bara kung utan måste också hämnas sveket som ledde till deras död. Inte någon lätt uppgift för Yarvi som är minst sagt dåligt förberedd för bägge sakerna. Att det inte går särskilt bra att vara kung för honom är därför knappast någon överraskning. Eftersom det är Joe Abercrombie som är författaren är det heller inte särskilt förvånande att det som följer är en tämligen våldsam och blodig historia.

Hur är den då, den sååå efterlängtade första delen den trilogi som går under namnet the Shattered Sea? Förhandsryktena utlovade något riktigt bra, och jag tycker verkligen att det här är en bok som lever upp till hypen. Half a King är en bladvändare av stora mått, med ständigt stigande spänning och en del oväntade vändningar i handlingen. Utan att det på något sätt känns tungt lyckas Joe Abercrombie introducera ett världsbygge med länder, makthungriga kungar och mer eller mindre vänligt sinnade invånare. 

Huvudpersonen Yarvi är osäker och sympatisk, men inte förenklat genomgod. Den hårda vägen lär han sig att maktspel och våld ibland krävs för att man ska överleva. Förenklade fantasyklyschor till personer tycker jag överhuvudtaget inte att det finns särskilt många i den här boken. Visserligen är väl de hunkiga krigarna i Gettland som ger Yarvi mindervärdighetskomplex rätt trista, men de får å andra sidan inte särskilt stort utrymme. Vill man ha fantasy med även kvinnliga karaktärer och utan bordellbesök är den här boken ett rätt bra val. Visst är det mest män i persongalleriet, men det förekommer definitivt kvinnor som inte bara är är mödrar, hustrur eller sexobjekt utan på ett helt naturligt sätt ägnar sig åt en mängd helt andra saker. Yarvi träffar till exempel på en sjökapten som ägnar all sin tid åt att vara full och otrevlig. Samt råkar vara kvinna.  

Har man börjat läsa Half a King är det bara att läsa vidare, problemet är bara att det tyvärr tar slut alltför snabbt. Egentligen har nog den här boken helt lagom längd (ca 370 sidor), den känns både välskriven och berättartekniskt väl avvägd. Men jag vill ju läsa mer av det här och helst nu på en gång. Om inte alltför lång tid kommer lyckligtvis nästa del i trilogin, med titeln Half the World, som vad jag förstått redan är färdigskriven och ges ut i februari nästa år. Jämfört med många andra fantasyförfattare är det alltså snabba ryck och det är vi naturligtvis väldigt tacksamma för. Men ändå, känns det inte oändligt långt tills det är februari? 

1 kommentar:

  1. Jag har precis avslutat den här och tyckte mycket om den! Men jag visste inte att det var första delen i en planerad trilogi - så toppen att få läsa det här hos dig. Nu är det inte jäääättelänge tills februari och del två, då? Hoppas att trean kommer lika snabbt sen, vill läsa alla NU.

    SvaraRadera