Böcker

Böcker

onsdag 20 juni 2012

Riktiga häxor i Salem?

The Physick Book of Deliverance Dane av Katherine Howe är en bok som utlovar forskare på jakt efter ett försvunnet dokument, dolda häxkrafter och ett förfallet gammalt hus som ruvar på mer än 300-åriga hemligheter. Det låter som något jag borde gå igång på, men nja -- den här boken var nog ändå rätt trist. Jag lovar, alla som tyckte att Alla själars natt av Deborah Harkness var seg (det gjorde inte jag), kommer somna efter första kapitlet.

Bokens huvudperson Connie Goodwin skall vara doktorand på Harvard, vilket inte bara är ett anrikt amerikanskt universitet utan också ligger nära staden Salem där de största häxprocesserna i kolonialtidens Amerika utspelade sig 1692. I boken söker Connie efter ett dokument som en av de utpekade häxorna (Deliverance Dane) skall ha lämnat efter sig, samtidigt som läsaren i korta återblickar får veta vad som hänt med Deliverance och hennes dotter i samband med häxprocesserna och efteråt.

Ett av problemen med boken är att handlingen aldrig blir särskilt engagerande, ett annat att huvudpersonerna inte är särskilt intressanta. Man får följa Connie när hon får handledning av sin excentriska professor och när hon söker i olika arkiv. Sådant går naturligtvis att göra spännande, det vet alla som läst Historikern av Elizabeth Kostova. Men i den här boken blir det aldrig någon magi i läsningen, och när Connie börjar upptäcka att hon själv har magiska krafter känns det mest påklistrat.

Katherine Howe är tydligen liksom huvudpersonen i boken doktorand i historia, och hon förefaller vara väl påläst när det gäller häxprocesserna i Salem. Fast inte är det något fräscht grepp att det skulle ha varit en riktig häxa som avrättades, inte när det som gjorde häxprocesserna så fruktansvärda var just att helt fabricerade anklagelser skapade masshysteri där oskyldiga människor fick sätta livet till. Och inte för att jag själv har pluggat vid Harvard, men jag har svårt att tänka mig att doktoranderna där skulle ha avhandlingsämnen på så låg vetenskaplig nivå som Connie har i boken. Till exempel är det från början  viktigaste för hennes professor att hon skall upptäcka ett hittills oanvänt källmaterial, men det verkar inte spela någon större roll vad det handlar om...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar