Böcker

Böcker

lördag 8 februari 2014

En riktig spökklassiker


Det kan kännas som att det är rätt jobbiga tider för tillfället, åtminstone för oss som gör vårt bästa för att hålla oss undan de Skylla och Karybdis som kallas OS och Melodifestivalen. Ingendera intresserar mig det minsta, dock är bägge som bekant svåra att helt slippa undan. Men i böckernas värld går man tämligen säker från märkliga vintersporter och trist musik, vilket gör det här till ett perfekt läge att förlora sig i en bra bok.

Något att rekommendera för den som vill bli litet uppskrämd istället för OS- och Mellouttråkad är en riktigt bra bok som har några år på nacken, men som äntligen kommit på svenska: Kvinnan i svart (The Woman in Black) av Susan Hill. Jag har skrivit om den för rätt länge sedan här på bloggen efter att ha läst den på engelska, men det finns all anledning att puffa litet extra för den. Då beskrev jag den som "...en klassisk spökhistoria, komplett med dimmiga engelska landskap, övergivna gamla hus, förfallna kyrkogårdar och surmulna bybor som bara tittar konstigt när huvudpersonen försöker få en förklaring till märkliga händelser". Det här är gotisk stämningsfylld skräck som är både vackert skriven och lyckas vara gastkramande utan att innehålla vare sig blod eller våld. 

Alltså: läs en bok istället, tv:n är inte din vän för tillfället. Och varför då inte Kvinnan i svart? Du kanske inte sover så bra efter att ha läst den, men sömn är å andra sidan rätt överskattat i jämförelse med böcker. 

5 kommentarer:

 1. Tycker också att den med rätta kan kallas för en klassisk spökhistoria :)

  SvaraRadera
 2. Måste verkligen läsa denna bok! Håller med om att böckerna är ett bra alternativ till pesten eller koleran (Melodifestivalen och OS). Eller en säsong av Breaking Bad! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att det finns både böcker och tv-serier som gör att man helt kan ignorera MF och OS... :)

   Radera
 3. Nämen, vad hände med min kommentar? Tror den försvann. Nåja. Skrev att jag älskade det här originialet, är nyfiken på fortsättningen och kunde inte låta bli att följa upp ditt inlägg i min blogg :)

  SvaraRadera