Böcker

Böcker

lördag 31 maj 2014

Night film och Nattfilm

Så kom jag äntligen mig för att läsa Night Film, trots att jag haft den liggande hemma sedan den kom ut i höstas. Nu blev den helt plötsligt väldigt aktuell, både för att den kom ut på svenska (med titeln Nattfilm) och för att författaren Marisha Pessl var på besök i Stockholm för att göra reklam för boken. Och visst var det en bra bok, faktiskt det bästa jag läst på ett tag. Det har talats om Twin Peaks-vibbar när det gäller Night Film, och det är en ganska träffande beskrivning. Den är på samma sätt skrämmande, rejält spännande och tidvis lätt surrealistisk, sådär så att läsaren aldrig riktigt skall kunna vara säker på vad det var som hände och än mindre vad som väntar runt hörnet.

Night Film kretsar kring den kultförklarade skräckfilmsregissören Stansilas Cordova, en medieskygg figur med en extremt fanatisk beundrarskara. Fast även om det är hans filmer och honom som person allt kretsar kring är han själv frånvarande. Bokens huvudperson är istället den grävande journalisten Scott McGrath som ett antal år tidigare förstört sin karriär när han försökt avslöja att Cordova inte bara låg bakom skrämmande fiktiva verk utan på riktigt var en synnerligen obehaglig person. Att försöka få fram sanningen om honom hade dock visat sig vara något man inte gör ostraffat, det fick Scott lära sig den hårda vägen. Night Film börjar med nyheten att Cordovas dotter Ashley hittats död, vilket får Scott att återuppta sin research om den mystiske regissören. Inte minst frågan om vad som egentligen hände med Ashley blir en utgångspunkt i detta. Om han lyckas få till en story skulle det innebära en chans för honom att återupprätta sitt skamfilade journalistrykte och göra comeback som reporter. Men inte minst skulle det kunna ge honom svaren på de alla de frågor om Cordova som han inte kunnat låta bli att undra över.

När Marisha Pessl var i Stockholm häromveckan bjöd hennes svenska förlag Natur och kultur in bland annat bokbloggare till ett evenemang där det ingick att hon berättade om boken. Hon pratade då om den som ett slags världsbygge, där hon lagt ned mycket tid på att skapa Cordovas hela universum av galet otäcka filmer, synnerligen hängivna fans och inte minst honom själv som totalt onåbar men ändå hängivet dyrkad av fans, skådespelare och alla andra han någonsin kommit i kontakt med. Marisha Pessl har valt att presentera det här inte bara i den vanliga texten, utan också i tidningsartiklar och utdrag från hemsidor som finns spridda genom boken. Genom att läsa dessa texter får man information om bakgrund och ledtrådar till vad som egentligen händer, mer än vad bokens berättare Scott har att komma med – fast några enkla sanningar är det inte, varken för honom eller läsaren.

Det här världsbygget kan man ha olika åsikter om. Den som vill ha en spännande thriller men inte mer än så kan säkert tycka att det bara gör Night Film onödigt lång och leder läsaren ut i en massa oväsentligheter. Men för den som trivs i den här mystiska världen och bara vill veta mer om allting gör det istället att man får just precis det, det blir mer än bara en vanlig thriller. Det blir på det sättet möjligt att dyka djupare i detaljer och bakgrund istället för att bara hetsläsa för att komma fram till upplösningen. Jag tillhör den senare sortens läsare och tyckte att det bidrog till att göra boken bättre, mer intressant. Men man skall ge Night Film tid och njuta av alla vindlingar och vändningar i handlingen – börjar man tycka det mest känns jobbigt är det här helt enkelt fel bok att läsa.

En styrka med boken är huvudpersonerna, där journalisten Scott är den som för handlingen framåt. Han är egentligen en rätt jobbig typ som dricker för mycket, ständigt glömmer bort sin dotter och inte skyr några medel när han jagar en story. Men samtidigt lyckas han framstå som ganska sympatisk, inte minst för att han om (än litet motvilligt) faktiskt bryr sig om de övriga personer som han tar hjälp av i sitt sökande. Bland dem finns framför allt Nora och Hopper, två ganska osannolika ungdomar som Scott inte riktigt har förmåga att bli av med även om han säger sig hellre vilja göra sina undersökningar ensam. Men de hänger sig på honom och bidrar var och en på sitt sätt till sökandet. Jag har läst en del recensioner där man tyckt att de här bägge borde ha skrivits bättre av Marisha Pessl, för de är ganska snurriga och motsägelsefulla. Men det är nog helt medvetet, för man skall tänka på att de är skildrade ur Scotts perspektiv. Förutom att han ständigt är mer eller mindre berusad är allt som händer honom i den här boken mer och mer mystiskt, förvirrat och mardrömslikt. Självklart innefattar det också hans medhjälpare, varför skulle de vara normala när ingenting annat är det?

Alltså: förra året i maj läste jag det årets bästa bok och det är inte omöjligt att jag gjort det även i år. Night Film lyckas inte ta samma plats i mitt hjärta som NOS4A2 (men det är det ytterst få böcker som kan klara av), men det är ändå helt klart en bok man kan bara förlora sig i. Är man dessutom filmnörd (ja!) är den extra rolig, eftersom den just handlar om filmnörderier på hög nivå. Att det är påhittade filmer och skådespelare gör inte så mycket, även om man verkligen önskar att det vore på riktigt. Det vore sååå underbart om det gick att googla loss och gräva sig ned i den här subkulturen. (Fast det kan man på sätt och vis ... mer om det kommer en annan dag)

 Tack till Natur och kultur för det svenska exemplaret av boken!

4 kommentarer:

 1. Jag måste verkligen läsa den här!

  SvaraRadera
 2. Intressant upplägg för en bok! Älskade verkligen Fördjupade studier i Katastroffysik så då måste jag ju läsa denna! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var faktiskt inte så förtjust i hennes första bok, men den här var verkligen bra!

   Radera