Böcker

Böcker

måndag 1 september 2014

Valtider


Att det är valår i år har väl ingen som inte legat gömd under en sten i ett antal månader lyckats undgå att märka. För egen del tycker jag dock att supervalåret kulminerade redan i januari när de hittade den där tvåhövdade valen i Mexico (åh, vad det skämtet är roligt – jag tröttnar aldrig på det!). Jag har dock förstått att folk med marina intressen har det svårt för tillfället, för den som googlar ”val” får leta långt ned i träfflistan innan det kommer något av intresse. Valen till riksdag osv. slår liksom ut allt som finns i världshaven.
  
Med knappt två veckor kvar till valet är det hög tid att bestämma sig för vad man ska rösta på, vilket inte alltid är så enkelt. Ibland känns det ju som att valkampanjandet aldrig handlar om just det som man själv vill veta mer om. Då kan man vara tacksam över att Herman med bloggen Zombieöverlevnad har tagit tag i frågan om hur våra riksdagspartier ställer sig till sådant som rör en hotande zombieapokalyps. Han har skickat ut en enkät till de olika partierna och som framgår av hans blogg fått en hel del intressanta svar. Och en del rätt politikertrista, men de partierna behöver man ju inte rösta på.

De flesta partierna har svarat på zombiefrågorna med stort allvar, även om man kan ana en del humor. Det gäller till exempel när Folkpartiet svarar att det visserligen inte är avdragsgillt med zombieförberedelser, ”men spara alla kvitton och lämna dem till Skatteverket efter en zombiekatastrof.” Givetvis är det inget parti som försitter chansen att framhäva sin egen politiks förträfflighet ens i en sådan här fråga, även om det märks att engagemanget nog är av varierande storlek. Miljöpartiet har dock helt rätt i att närproducerad mat ökar chanserna för att överleva en zombiekatastrof, efter som man minskar risken att smittan sprids i samband med mattransporter. 

Tyvärr måste jag säga att svaren på enkäten inte kommer påverka vad jag röstar på, eftersom ingen av partierna egentligen gav några helt övertygande svar. Det krävs helt enkelt litet mer riktiga satsningar om vi ska vara tillräckligt förberedda den dagen zombierna står där utanför dörren och väser.

3 kommentarer:

 1. Jag tyckte Piratpartiets svar ( finns bland kommentarerna i inlägget ) verkade mest genomtänkt. Nu får jag inte rösta i Sverige oavsett, men zombieapokalypsen är värd att ha i åtanke när det blir valtider här på åland :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg att Piratpartiet hade skickat in också, och verkade nästan vara det parti som ansträngt sig mest ... och Åland kanske är ett bra ställe, zombier är väl inte så bra simmare? :)

   Radera
 2. Haha! Mycket rolig läsning, kul att vissa partier svarade både eftertänksamt och med lite humor :)

  SvaraRadera