Böcker

Böcker

måndag 29 oktober 2012

The Twelve – äntligen!

De pratar på nyheterna om en väldig storm som skall drabba USA och bland annat har man evakuerat många tusen människor i New York. Fast stämmer det här..? Eller försöker de mörka att det i själva verket är zombieapokalypsen som dragit igång och har hittat på det där med stormen som ett svepskäl..?

Inte för att jag tror det på riktigt, men ungefär ett sådant scenario möter man i Justin Cronins böcker där jag nu läst del två, the Twelve. I den första delen, the Passage, gick en serie medicinska experiment snett och en slags vampyrer dödade en stor del av befolkningen i USA. I the Twelve får man veta mer om hur det här gick till, alltså händelserna kring det som kallas "year zero" – året då civilisationen som vi känner den går under. Precis som i den första boken är handlingen inte strikt kronologisk, istället får man följa vad som händer vid vissa tidpunkter. Vad som sker däremellan kan man bara ana och själva ovissheten bidrar till att förhöja stämningen av postapokalyps. The Twelve tar inte vid där the Passage slutar, utan går tillbaka igen till början. Precis som i den första boken utspelar sig sedan en stor del av handlingen ungefär hundra år efter year zero, och vi får återse ett antal av huvudpersonerna från the Passage. Den här gången blir det dock litet mer komplicerat, eftersom det blir ännu mer uppenbart att det inte alltid är så lätt att skilja människa från monster.

Svar på alla frågor får man inte heller i denna bok, även om den första tiden blir litet tydligare. Man får veta mer om evakueringsplaner som går snett och om hur myndigheterna tvingas ge upp försöken att rädda folk. Till en början känns boken rörig, det är många personer och ingenting verkar hänga samman riktigt. Men det här är en trilogi där saker inte lämnas åt slumpen, för efterhand börjar man se samband och förstår hur olika personer är knutna till varandra.

Är det bra då, eller i alla fall lika bra som the Passage? Visst, det är det. Man blir inte besviken, även om det finns saker att hänga upp sig på. En är som sagt att början känns osammanhängande, även om bitarna efter ett tag faller på plats. Ett annat problem är skildringen av kvinnliga och manliga huvudpersoner. The Passage utspelar sig till stor del i "the colony", där både kvinnor och män ganska jämlikt kämpade för att hålla sig vid liv i väntan på räddningen. Redan i den boken förstod man att allt inte var likadant överallt, för när huvudpersonerna träffar på Texassoldaterna får de veta att för dem innebär att kämpa för sin land att de automatiskt drabbas av en total fobi för tjejbaciller. Trots att man vet det blir man ändå litet besviken över att the Twelve innehåller så väldigt mycket manliga machosoldater, framför allt i den första halvan. Så småningom dyker det upp ett antal tuffa kvinnliga huvudpersoner, som dock har gemensamt att de är supersnygga även när de är blåslagna och har fått huvudet rakat. Snälla Justin Cronin, det var väl ändå inte nödvändigt..?

Allt som allt är det här en mycket spännande och engagerande bok som är en klart värdig uppföljare till the Passage. Nu väntar man bara på den tredje och avslutande delen, som tyvärr dröjer ett tag. Det skall bli mycket intressant att se vad som händer i den!

2 kommentarer:

  1. Har precis skickat iväg min beställning av denna fantastiska bok. Längtar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår det -- det här är verkligen "måste-läsning", så bra är den!

      Radera