Böcker

Böcker

söndag 1 juni 2014

Ännu mer av Nattfilm


Om någon velar mellan att läsa Nattfilm på svenska eller engelska, så kommer här ett tungt vägande skäl för att välja den engelskspråkiga utgåvan: då kan man använda appen som hör till boken. Det finns nämligen en sådan, Night Film Decoder. Med appen i sin mobil skannar man de bilder av fåglar som finns i spridda i boken och får på så sätt tillgång till olika sorters extramaterial. Det är till exempel filmaffischer till kultregissören Cordovas filmer, ett antal ljudklipp och litet andra saker som relaterar till boken. Men, i den svenska utgåvan finns fåglarna inte med mer än på något enstaka ställe (och där fungerar appen, jag har testat). Det är litet klurigt att få in tekniken, inte minst för att man behöver en hand för att hålla mobilen, en för att trycka på skärmen och minst en för att hålla boken öppen på rätt sida... men ganska kul är det ändå, både det man får fram i appen och själva letande i boken efter nya saker att skanna.   

Förutom appen finns också annat som placerats ut på nätet för den som inte kan låta bli att söka efter information om Cordova och hans filmer ... för även om man vet att det inte är på riktigt vill man ju att det skall finnas något där. Och det gör det – till exempel kan man på Youtube hitta en rad mystiska filmsnuttar som påstås ha med Cordova att göra. Här är ett exempel, en "intervju" för en roll i en av Cordovas filmer, där den medverkande flickan nervöst försöker hålla masken när frågorna blir mer och mer obehagliga och närgångna (hon vill ju ha rollen!). 

 

Det går alldeles utmärkt att läsa Nattfilm utan att ta del av extramaterialet och det är absolut inte gjort så att man ständigt måste avbryta och istället hala upp mobilen för att kunna förstå handlingen. Inte heller är det någon risk att den som råkar titta i appen innan boken är läst får handlingen spoilad, snarare förstår man nog inte meningen med det man ser – men den som läst boken fattar precis. För det här är för den som vill ha mer av den fiktiva värld där boken utspelar sig och särskilt roligt är det för alla som gillar kultiga skräckfilmer. För att Marisha Pessl själv älskar just sådant, det blir uppenbart inte minst i det här extramaterialet som är utformat med en känsla för och en kärlek till just den sortens film. Filmaffischerna till exempel ger verkligen en känsla av att med ett par av dem och en rejäl skål popcorn skulle man kunna ha en höjdare till skräckfilmskväll. Syyynd att det inte är riktiga filmer! 

När jag hörde Marisha Pessl berätta om boken när hon var i Stockholm nyligen pratade hon också om sin fascination för den där speciella sortens närmast mytomspunna regissörer, som Kubrik, Polanski och inte minst David Lynch. Det märks, för visst är hennes egen skapelse Stanislas Cordova en sådan även om han inte är en kopia av någon av dem. En fascinerande figur är han i alla fall, så pass att jag gärna skulle läsa den där universitetskursen om hans filmer som omnämns i boken. En kursbeskrivning för den finns i appen... 

Marisha Pessl är definitivt inte medieskygg på samma sätt som Donna Tartt, bland annat var det inga problem att ta bilder på henne (den här intill har jag tagit själv). Därför var hon till exempel också med i Babel förra veckan – för den som missade det går det att se på SVT Play ett tag till. 

 


4 kommentarer:

  1. Detta med appen är helt nytt för mig! Nu vill jag verkligen läsa boken, på engelska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Appen är faktiskt rätt kul, inte minst för att en bra bok på det sättet räcker litet längre...

      Radera
  2. Testade igår, är väldigt lyckat. Kul idé, vi lär få se fler sådana appar tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det ganska lyckat! Och gärna fler liknande saker till andra böcker, särskilt när man inte MÅSTE ha appen. Det som är så bra här är att det är mer för den som vill, och det vill man ju ibland när en bok är riktigt bra...

      Radera