Böcker

Böcker

söndag 31 augusti 2014

We were liars

We were liars är en sådan där hypad bok som om man ska tro vissa andras omdömen är bara sååå fantastisk och gripande. För egen del var jag ändå skeptisk, om inte annat för att sådana omdömen alltför ofta visar sig vara överdrivna. Men E. Lockharts omtalade senaste bok lät ändå som att den kunde ha vissa kvaliteter, så därför gav jag den en chans. Och på sätt och vis är We were liars en ultimat sommarbok, inte minst för att den utspelar sig under ett antal sommarlov.

Huvudpersonen Cady kommer från en rik New England-familj som tillbringar somrarna på en privat ö där vistelserna ur hennes perspektiv framställs som en slags drömtillvaro fylld av picknickar på stranden, tennisspelande och båtutflykter. Men allt är inte riktigt som det borde vara, för det boken handlar om är hur Cady försöker minnas tillbaka till sommaren när hon var femton, vilket var två år tidigare. Då hade en hemsk olycka skett och i sviterna av den lider hon av minnesförlust som gör att hon inte vet vad det var som egentligen hände. I boken försöker hon pussla ihop sina minnesbilder för att förstå vad det var hon råkade ut för.

Vad som händer i boken tänker jag inte tala om, men jag kan förvarna om att det här är en bok med en mycket omtalad Vändning. Ni vet, som i Gone Girl ungefär, där man helt plötsligt förstår saker på ett helt nytt sätt. I We were liars kommer vändningen rätt sent, men innebär att läsaren får tolka om allt som sagts i boken. Om man inte redan insett hur det ligger till förstås, för jag tyckte att det var ganska uppenbart vartåt det hela var på väg. Allt går inte att fatta i förväg, för så mycket information får läsaren inte, men en hel del. Att vändningen inte för alla blir den stora chock den är tänkt att vara är dock ett mindre problem. Värre är att den helt enkelt är störtfånig och tar bort fokus från det som egentligen är intressant i boken.

Cady som person är en rätt tråkig tonåring med plakataktiga politiskt korrekta åsikter och en naiv syn på kärlek. Allt det kan man dock förlåta henne, för det är väl på sätt och vis ett ganska typiskt tonårigt sätt att vara på. Men det gör att hon själv inte blir särskilt intressant att läsa om. Istället är det hennes familj och släkt som bär upp det hela, där man långsamt inser att den lyckliga och rika familjen Sinclair egentligen bara är en fasad bakom vilken det döljer sig såväl ekonomiska svårigheter som känslokalla maktspel och svåra slitningar mellan familjemedlemmarna. Det som gör We were liars läsvärd är just den där skildringen av hur paradistillvaron på den privata ön i själva verket blir till en fångenskap i en gyllene bur för de vuxna i familjen, medan barnen när de är små inte förmår att tolka det som händer under somrarna ur det perspektivet. Cady och hennes problem däremot framstår mest som en rätt konstlad historia.

Nej, precis som jag misstänkte levererade inte We were liars på den höga nivå som påståtts i många recensioner av den. Åtminstone tyckte inte jag det, även om jag ändå vill framhålla att det är en bok som passar bra som trevlig och ganska lättsmält sommarläsning. Och den som vill gråta över Cady kan väl få göra det ... det känns som att författaren tänkt sig att läsaren ska göra det.

torsdag 28 augusti 2014

Sommaren är slut


Inte nog med att värmen tagit slut, jag har redan hunnit med den första höstförkylningen också. Med andra ord är det dags att förklara sommaren 2014 för avslutad. Men innan hösten får bryta ut på allvar måste årets sommar analyseras, och till den saken använder jag mig av en enkät som jag lånat från Bokstävlarna

Vad har du läst i sommar? 
Efter mycket tvekan kom jag till slut fram till en sommarläsningshög och ur den har jag betat av en del (om än inte allt). Det blev dessutom en del nyutkomna böcker, för inte minst i juli dök det upp ett par saker som jag väntat länge på (Joe Abercrombie! Deborah Harkness!). Jag har nu en hel del obloggade böcker att skriva om, så mer av min sommarläsning kommer nog framöver. 
Vad önskar du att du hade läst i sommar?
Nja, jag vet inte om det är något särskilt jag saknat, däremot blev det litet väl mycket slalomläsning – jag har ofta flera böcker på gång samtidigt, men högen med halvlästa saker blev ett tag större än vanligt. Nu håller jag på att försöka avsluta ett antal påbörjade böcker som jag av olika anledningar kommit av mig mitt i (sällan för att de varit dåliga, men det har kommit annat emellan).  
Sommarens sämsta:
Den absolut outhärdliga värmen. Precis som hunden på bilden ovan blir jag helt sänkt av hetta och i år var det ju ingen måtta på den. Sommarens andra dåliga sak var när min Kindle gav upp sin sista suck, precis samma dag som min semester började.

Sommarens bästa: 
Bokshoppingen i Berlin var en riktigt höjdare, precis som förväntat. Min nya Kindle är dessutom jättebra, till och med bättre än den gamla. Så den saken löste sig snabbt och bra i alla fall. 
Sommarens favoritklädsel: 
Förvisso som vanligt svarta kläder, men under sommaren helst linnen eller ärmlösa toppar. Och shorts, tänka sig!
Sommarens favoritmat/dryck: 
Vad som helst som var kallt. Gärna cola, issojalatte och vitt vin. Och mycket isbitar.  
Sommarens mest oväntade: 
Jag insåg plötsligt en dag att det faktiskt fanns ett hörn i lägenheten där det gick att klämma in ytterligare ett par bokhyllor. Jag hade faktiskt inte trott det var möjligt... Så semestern kom till viss del att bestå i bokhylleköpande/byggande och omflyttande av böcker. Rolig sysselsättning, även om den söndageftermiddag när jag flyttade runt mina bokhögar var så extremt varm att jag till slut blev helt svimfärdig av allt bokbärande. 
Hur mycket ser du fram emot hösten på en skala från 1-10?
10! Hösten brukar alltid vara den bästa årstiden – ingen hemsk värme, inga jobbiga pollen, intressanta nya böcker kommer ut och överhuvudtaget brukar det vara mycket roliga saker på gång. Sedan kommer den hemska vintern, men det är en heeelt annan sak. Dit är det långt ännu!

söndag 24 augusti 2014

The Resurrectionist

The Resurrectionist utspelar sig på South Carolina Medical College, en prestigefylld utbildningsinstitution med anor som går tillbaka till mitten av 1800-talet. En hel del mörka hemligheter finns där också, av ett sådant slag att collegets ledning fortfarande vill dölja dem. Just detta blir en uppgift som faller på bokens huvudperson, Jacob Thacker, som egentligen är läkare men av olika anledningar blivit tillfälligt avstängd och under tiden måste arbeta som PR-talesman på colleget. I samband med renoveringsarbeten i en äldre byggnad hittas en stor mängd skelettdelar, vid närmare undersökning delar av kroppar som under 1800-talet använts i anatomiundervisningen på collegets läkarutbildning. De har alltså inte blivit begravda, utan bara gömts undan på ett slags sophög när studenterna varit färdiga med sina övningar. Till saken hör också att de döda visar sig vara nästan bara svarta människor, från en tid då slaveriet fortfarande fanns kvar i den amerikanska södern. Allt detta sammantaget gör att man anar grymma övergrepp begångna i en tid då alla människor verkligen inte ansågs ha lika värde.

Matthew Guinn har i The Resurrectionist lyckats få till en rejält mörk och stämningsfull skildring av akademiskt liv i dess allra sämsta bemärkelser, där prestige och lojalitetsband är viktigare än allt annat. Boken utspelar sig på två tidsplan, dels i mitten av 1800-talet och dels i nutid. Både nu och då är skolans ledning extremt mån om att skydda sitt rykte, inte minst för att inte riskera att mista värdefulla ekonomiska bidrag till verksamheten. Det gör att man är beredd att se igenom fingrarna med en del, under 1800-talet bland annat att kroppar till anatomiundervisningen anskaffas på mycket tveksamma sätt, i nutid att gamla synder inte får avslöjas. För även om lång tid gått anses det ändå känsligt att förknippas med brott begångna med rasistiska förtecken – och kanske blir inte alla lika upprörda över det som hänt.

The Resurrectionist är egentligen inte särskilt spännande, åtminstone börjar inte jag bita på naglarna av att läsa den. Men det är inte alls något negativt, för det är bra driv i den suggestiva berättelsen och det är en på många sätt ganska otäck bok. Skildringarna av rasismen i 1800-talets södern är verkligen fasansfulla, både ifråga om människosyn och reella övergrepp som svarta utsattes för, men också insikten att en del av det där finns kvar än idag.

En helt annan sak är att The Resurrectionist faktiskt handlar om anatomiundervisning, vilket innebär obduktioner och döda kroppar i stora mängder. I boken skämtar en av lärarna på colleget om att undervisningen kommer att göra studenterna till vegetarianer i åtminstone en termin, och det gäller nästan läsarna av boken också. Det måste nog sägas att man bör vara rätt förhärdad för att inte fastna redan på första kapitlet, och om någon tvekar där kan jag säga att det fortsätter likadant hela boken igenom. Jag vet dock att åtminstone inom #boblmaf finns ett antal personer som intresserat spetsar öronen om man nämner inte helt färska lik och många lösa kroppsdelar. Det här är en bok för er!

måndag 18 augusti 2014

Hellblazer som tv-serie

Så är den på gång, tv-serien om John Constantine. Självfallet kan jag inte låta bli att vara skeptisk – Hellblazer är en av mina favoritserier och jag har svårt att se en usel inkarnation av den kära huvudpersonen. Filmen Constantine kommer vi aldrig glömma och förlåta, hur mycket man än skulle vilja låtsas att den inte existerar (Keaenu Reeves, kom igen! Och det svarta håret var verkligen inte det värsta med den filmen). Att döma av trailern är den nya tv-serien desto mer lovande, men det finns ändå oroväckande detaljer. John Constantine får till exempel inte röka, vilket känns konstigt för det konstanta cigarettblossandet är en totalt integrerad del av hans personlighet i serieversionen (och leder till hälsoproblem, så det är inte som om han gör reklam för att rökning är coolt och ofarligt). Men här är det tydligen en annan målgrupp än True Detectives och Mad Men, så bort med cigaretterna.

En annan sak som orsakat en del kontrovers redan innan serien börjar sändas har att göra med sexuell läggning, där det sägs att John Constantine i tv-serien kommer hålla sig enbart till damer (vilket han inte alltid gör i serieversionen). Nu är väl inte hans sexliv egentligen det som ska stå i fokus, men det är klart att det känns konstigt om de medvetet tagit bort en sådan sak.

Vi får se. Fast jag måste medge, det finns en hel del i trailern som ser lovande ut.




söndag 17 augusti 2014

Höstförväntningar


Hösten är som bekant runt hörnet och det brukar betyda att bokutgivningen tar fart på allvar igen efter sommaren. Från Litteraturkvalster kommer en enkät om förväntningar inför det som väntar under de kommande månaderna:

Jag längtar särskilt efter: Alex Marwoods andra bok heter tydligen numera Granne med döden (tidigare har den aviserats under titeln Hyreshuset). Debuten Onda flickor var en alldeles utmärkt bra mörk thriller som gjorde att jag gärna vill läsa mer av den här författaren. Den nya boken ska enligt rapporterna vara totalt vidrig. Otäck alltså. Låter som något för mig. 
Jag blev förvånad över: Riktigt, riktigt förvånad blev jag över nyheten att Anne Rice kommer med ytterligare en bok i serien the Vampire Cronicles. The Prince Lestat heter den och ... tja, jag känner mig mest förvirrad inför den saken.
Jag är nyfiken på: John Scalzis nya bok Lock In är en framtidshistoria med en hemsk epidemi och virtual realityteknik. Låter som något värt att kolla upp, särskilt som jag tror att just han är en författare som har förmågan att göra något intressant av sådana ämnen.
Som jag har väntat på den här fortsättningen: Jag säger bara Justin Cronin och The City of Mirrors. Som. Jag. Har. Väntat.
En debutant som låter spännande: Svarta vatten av Attika Locke är en thriller som hypats rejält, det ska bli spännande att se vad den går för.
Detta är ingen debutant men jag blir nyfiken på den här ändå: The Secret Place är Tana French nya, som precis nu i dagarna kommit ut.
Jag blev själv förvånad men jag blev inte alls sugen på att läsa: Nja, jag vet faktiskt inte vad jag inte är sugen på... Men efter S.J. Boltons förra bok om Lacey Flint var jag tveksam till om det verkligen håller med en till bok med samma huvudperson. Tror dock att jag förmodligen ändå inte kommer att kunna hålla mig bortan från En mörk och förvriden flod.
Jag hänger på locket till brevlådan när denna bok kommer: The City of Mirrors, vad annars. Kommer räkna dagarna! Sedan längtar jag också galet mycket efter Joe Abercrombies Half a World och inte minst Sandman Overture. Men Abercrombie kommer inte förrän nästa år och Sandman vet ingen när den dyker upp. 
Jo jag vet att denna bok inte är med i höstutgivningen, men till hösten ska jag banne mig äntligen läsaThe Sonnet Lover av Carol Goodman. Lär vara en av hennes bästa, vilket låter som en riktigt höjdare. The Ghost Orchid och The Lake of Dead Languages är underbara böcker, så hur är då inte den här?
Höstmotto: Ser fram emot mörker både utomhus och i litterär form! 

lördag 16 augusti 2014

Ond bråd död en gång till


Hösten börjar närma sig och som alltid de senaste åren drar då också Pocketlovers tre på tre-utmaning igång. För mig blir det i år tredje gången jag är med, efter hösten 2012 då jag läste ryska böcker och 2013 då temat var ond bråd död. Efter att ha klurat en del på vad jag ville läsa och vad som skulle kunna passa har jag kommit fram till att det får bli en favorit i repris den här gången, nämligen Ond Bråd Död en gång till. Det är ju verkligen inte ett tema som blev uttömt förra hösten – eller som någonsin kan bli det. Bland de böcker som jag definitivt vill hinna läsa de närmaste månaderna fanns det tre stycken som passar rätt bra ihop och som i högsta grad passar in under detta tema. Och nej, jag valde det inte bara för att få tillfälle att använda mig av Armémuseums reklamkampanj från tunnelbanan, men visst fungerar den bra som illustration.

Vi börjar med något nytt:
The Secret Place av Tana French. Helt nyutkommen sak av en författare som brukar kunna leverera på hög nivå.

Något gammalt, eller i alla fall något äldre (2010):
The Poison Tree av Erin Kelly. En bok jag tänkt läsa i evigheter och som det därför är hög tid att ta itu med nu.

Och en ännu något äldre sak (2007):
The Sonnet Lover av Carol Goodman. Förra årets tre på tre innehöll bland annat The Ghost Orchid, som var riktigt bra. Den här påstås av tillförlitliga källor (heeej Bokomaten!) tillhöra hennes bästa böcker, vilket låter som något som bara måste läsas.

Kanske finns det också vissa likheter böckerna emellan, utöver det där med ond bråd död. Vad jag har förstått av att läsa om dem är att viktiga personer i alla tre är studenter och skolor/universitet verkar förekomma. I övrigt får jag återkomma i den här frågan när jag har läst dem, vilket alltså blir under hösten. Första boken ska avrapporteras i september!

tisdag 5 augusti 2014

Julisammanfattning


Juli är över, men den eländiga hettan vill ändå inte släppa taget. Den får mig att känna jag mig ungefär som en av maneterna på bilden, med skillnaden att jag tror att de ligger i svalt vatten – inte i den fuktiga värme som kommit att prägla större delen av det här årets julimånad. Men juli betydde även böcker, inte minst ett par helt nyutkomna som jag peppat för tidigare här på bloggen. Mycket efterlängtad och väldigt bra var Half a King, första delen i Joe Abercrombies nya trilogi. Litet mer reserverad var jag inför The Book of Life, som tyvärr också visade sig vara den svagaste delen i Deborah Harkness All Souls-trilogi.

Om någon minns min sommarläsningshög så kan jag meddela att jag har betat av en del ur den, men däremot har jag inte skrivit något om de böckerna ännu. Det kommer framöver – sommaren är inte slut än, så sommarläsningen kan ju inte vara avslutad redan nu.  Några böcker som jag hann blogga om var de senaste delarna av The Walking Dead, vilka precis som tidigare var rätt ojämna. Men jag kommer läsa vidare i den serien ändå, ibland är det klart läsvärt och om inte annat ger de mindre bra bitarna gott om uppslag till ilskna blogginlägg och uppretade utläggningar och diskussioner...

Även den här sommaren kom att innehålla ett besök i Berlin som inkluderade stora doser bokshoppning i ett antal av alla de trevliga bokhandlar som finns där. Utöver det har jag lyssnat på The Graveyard Book som radioteater och tittat på trailers för vampyrfilmer och för Magician's land (som ges ut typ idag? När som helst i alla fall!).

Och nu är augusti redan i full gång, förhoppningsvis med svalare dagar runt hörnet. Om inget händer snart kommer jag börja jag hallucinera om friska höstdagar med klar luft och varma kängor på fötterna. Men det har sin tid också, snart nog. Det jag säkert vet är att augusti nog kommer innehålla en hel del Lauren Beukes och Broken Monsters, som jag antydde häromdagen. Dessutom tycks en viss John Constantine dyka upp mest överallt nuförtiden, så förmodligen kommer han att förekomma på ett eller annat sätt. Slutligen, inte minst och icke att förglömma: Joe Hills Wraith kommer ut. Med tanke på att både NOS4A2 och Locke & Key tillhör mina absoluta favoriter under senare år så bara måste ju Wraith vara något alldeles extra. Eller..?

söndag 3 augusti 2014

Sommar och städning


I år har jag knappt lyssnat på en enda av radions sommarpratare, men idag kommer en av dem som jag verkligen inte vill missa. Det är dags för Bea Uusma och på SR:s hemsida beskriver hon sitt program så här: 

"I femton år har jag försökt komma fram till en öde ö i Norra ishavet, trots att jag egentligen hatar att frysa. Jag ska berätta om när jag äntligen lyckades. Jag kommer prata om ett stulet revben i ett vadderat kuvert på Ica Dalagatan. Om paniken man får när man har råkat äta lera från Nordpolens havsbotten och inser att den kanske är full av bakterier, tidigare okända för mänskligheten. Dessutom ska jag spela ljuden från havsdjupen, som ingen kan förklara varifrån de kommer."

För alla som läst Expeditionen – Min kärlekshistoria låter det här underbart, för den boken innehåller så mycket fascinerande saker som man vill veta mer om. Och då menar jag inte i första hand fakta om själva expeditionen (även om den är intressant i sig) utan framför allt om Bea Uusmas efterforskningar, som ju innefattande ett antal polarresor, många arkivbesök och sådant som den där historien med revbenet som nämns ovan. 

I eftermiddag hade jag ändå tänkt röja litet i bokhyllorna hemma och flytta över en del böcker till den nya hylla som jag nyligen införskaffat (och lyckats klämma in i ett hörn i lägenheten). Förhoppningsvis kommer bokhögskaoset att minska åtminstone för en tid, även om jag givetvis vet att det snart är lika fullt igen. Hur som helst blir det perfekt att städa runt bland böckerna och lyssna på Bea Uusma samtidigt. Med tanke på att det ska bli 30 grader varmt – hemma hos mig betyder det tyvärr nästa samma temperatur inomhus – så låter Nordpolen som rätt plats att drömma sig bort till... 

Och alla vi som gillar riktigt gamla döingar får inte heller glömma att genetikforskaren och neandertalexperten (med mera) Svante Pääbo sommarpratar 14 augusti. Det tänker jag också lyssna på! 

lördag 2 augusti 2014

Men hallå där...


 Men ser man på, vad har vi här för något? Broken Monsters är Lauren Beukes uppföljare till den riktigt trevliga seriemördarskräckisen Shining Girls som kom förra våren. Här har vi nu en helt splitterny svart tegelsten som utlovar Detroit och mycket lösa kroppsdelar. Jag tror det är en rejält obehagligt bok ... förhoppningsvis på allra bästa sätt!